Centar André Malraux

Zadatak Centra André Malraux je da širi i promovira francusku kulturu :

- Centar omogućava učenje francuskog ali i italijanskog jezika. Časovi su prilagođeni raznolikoj publici : djeci, odraslim, državnim službenicima …

- Svake godine oganizira « Evropske književne susrete ». Nekoliko dana je posvećeno raspravama, izložbama, projekcijama, čitanju, okruglim stolovima kojim prisustvuju pisci i značajne ličnosti iz Evrope (2006. godine odazvali su se pisci iz Minhena, Pariza, Trsta, Londona i Berlina) i ostalih krajeva svijeta (Khartoum, Los Angeles, San Francisco, Le Cap, Alžir…).

- Prikazuje francuske filmove i prevodi bosanske filmove.

- Raspolaže bibliotekom od više hiljada djela, videotekom, kao i dokumentarnim fondom o ratu.

- Podržava umjetnike obezbjedujući im smještaj.

- Podržava i udruženje « Francuska, medicina, Bosna », koje se bavi medicinskom saradnjom.

Centar André Malraux otvoren je čak prije nego što je završen rat. Prvo je otvorena francuska knjižara « Pariz-Sarajevo » u oktobru 1994. Nakon njenog zatvaranja, zamijenilo ju je udruženje « Pariz-Sarajevo-Evropa», koje je osnivao Francis Bueb. Ovo udruženje organiziralo je kulturne događaje tokom opsade grada. Nakon uspijeha koji je doživio, Centar André Malraux, prvi kulturni centar poslije rata, otvoren je u julu 1995.

Smješten preko puta pijace Markale (Mula Mustafe Bašeskije 8, 71000 Sarajevo), otvoren je od 10 do 18 sati od ponedjeljka do petka i od 10 do 16 sati subotom.

Internet stranica : http://www.malraux.ba
e-mail : malraux@bih.net.ba
Telefon : +387 33 206 889

Dernière modification : 28/07/2008

Haut de page